Behandlingen är risk- och smärtfri. Dock upplever många en träningsvärksliknande känsla inom 24 timmar. Detta är bra då det visar att patienten reagerar positivt på behanlinnen.
Normalbehandlingen tar mellan 15-30 minuter per behandling.
Oftast genomförs mellan 2-15 behandlingar, där man behandlar tätare i början av perioden.
Alla reagerar inte lika på laser-behandling. Effekten av behandlingen brukar kännas redan efter 1-2 gånger. C:a 10% reagerar inte alls på behandlingen.
Fler frågor?
Kontaktinformation:
Mailadress: cecilia.cervin@cchm.se
Telefon: +46 (0)705 91 84 44
Ljus är energi som består av vågor som uppstår i materia. Ljus kan ha lång eller kort våglängd. Laser är en ljuskälla som avger ytterst ”rent” ljus. ”Rent” ljus menas att ljuset har en enda våglängd, på samma sätt som att ljudet från en flöjt har en enda ton och därmed är renare än ljudet från ex. en burk med stenar som skakas. Laserljuset har, precis som en flöjtton, långa sammanhängande vågor. Lasrar kan sedan göras starka eller svaga.
Rapporter om att medicinskt laserljus kunde stimulera effekter på celler och vävnader kom redan 1967. Sedan dess har fler än 300 studier publicerats från mer än 80 länder. Idag är laserterapi en vanlig behandlingsmetod runt om i världen.
Till skillnad från allt annat ljus så är laserljusets egenskaper unika. Dessa egenskaper har visat sig ha positiva effekter på celler och vävnader. Med rätt typ, styrka och dos av laser påverkas läkning och smärta. När ljuset används för att minska smärta, inflammationer och främja läkning kallas det för Medicinsk laserbehandling. Internationellt kallas metoden oftast Low Level Laser Therapy (LLLT).
Lasrar inom medicinen är av många olika slag men de kan indelas i två huvudgrupper:
Du har kanske någon gång provat att hålla din hand framför en ficklampa och då sett en del av ljuset genom fingrarna, speciellt rött ljus. På vägen genom handen träffar ljuset våra celler. Detsamma gäller laserljus. När man belyser med laser sker ett energiupptag i cellen som i sin tur påverkar cellens funktioner positivt. Detta kan till viss del jämföras med fotosyntes där växterna tar emot solljus. Väldigt förenklat kan man säga att belysning med laserljus påverkar celler och vävnad till läkning.
Genom otal studier och forskning har positiva resultat gått att se mot ledvärk, nack- och ryggvärk, senproblem, knäartros, reumatism och muskelvärk, akuta skador och efter operation. Positiva effekter uppnås även på rörlighet och livskvalitet. Generellt är alla typer av inflammatoriska problem utmärkt att laserbehandla, tack vare laserns unika förmåga att minska inflammationer. Nedan kan du se en sammanställning på några av de behandlingsområden medicinsk laser innehar:
Laserljuset kommer ut från ett handstycke, även kallat prob. Proben riktas sedan direkt mot huden där behandling skall ske. Beroende på lasertyp i fråga och vävnadstyp så tränger ljuset in i olika djupt i vävnaden. Andra behandlingsfaktorer är hur djupt in i problemet sitter eller hur stor yta man behandlar. En vanlig behandlingstid är 15-30 minuter lång.
Det finns en hel del information och litteratur om Medicinsk laserterapi och dess behandlingsmetoder. Nedan ser du några rekommenderade länkar, studier, skrifter och annan information:
Hemsidor:
Övrig litteratur: